Depression

Kognitiv adfærdsterapi - en effektiv behandling af depression

Depression er en lidelse, som påvirker mange mennesker i Danmark. Har man en depression, så er der tale om en grundlæggende ændring i sindstilstanden, hvor klienten generelt oplever sit humør som forværret i forhold til tidligere. Mange oplever at være nedtrykt, trist og have mange negative tanker som det centrale ved deres depression. Der kan også opleves fysiske symptomer som nedsat appetit, søvnbesvær, energitab, koncentrationsbesvær og andre kognitive forstyrrelser. Man har ofte mindre lyst til ting, man plejede at kunne lide, og selv ting, som før gjorde en glad, kan virke ligegyldige.

Depression kan have flere årsager. Nogle gange kan det være arveligt betinget, nogle gange kan det opleves pludseligt uden en enkelt årsag og nogle gange kan depression udløses af livskriser som sygdom, dødsfald eller stresstilstande. 

Depression kan være i større eller mindre grad og vil oftest betagnes som let, moderat eller svær depression.

Ifølge sundhedsstyrelsens referenceprogram for behandling af depression er der en beviselig effekt af kognitiv adfærdsterapeutisk behandling af depression.

Derfor anbefaler mange læger, at man opsøger kognitiv adfærdsterapi for at få hjælp til sin depression. 

Behandlingen vil tage udgangspunkt i sværhedsgraden af din depression. I nogle tilfælde starter man med at se på din hverdag og dine aktiviteter, for at undersøge om der kan igangsættes nogle aktiviteter, som kan skabe bedre energi og humør. Man arbejder også med dine negative tanker, som fx kan handle om dig selv, om andre eller om fremtiden. Både når der arbejdes med aktiviteter og med tanker, vil der være nogen hjemmeopgaver, som aftales i sessionerne.