Angst

Angst er en grundfølelse og det er en følelse vi har for at passe på os selv og undgå farlige situationer, nogle gange kan angst dog komme til at fylde alt for meget og kan komme til at overskygge for at vi kan føle livsglæde, nysgerrighed og leve frit.

Angst kan føles, som om det kommer ud af det blå og vise sig på forskellige måder. Både som panikangst, generaliseret angst, social angst og sommetider fobier. Nogle bliver meget kede af det og kan ikke koncentrere sig om noget over længere tid. De tænker og tænker og forestiller sig en hel masse, der kan ske,

På trods af, at der ikke er nogen grund til at være bange eller bekymret, kan det føles meget virkeligt af den, der lider af angst. Og angsten kan være svær at slippe igen. Man kan ikke bare slukke for tankerne eller glemme det eller tage sig sammen. Men man kan lære, hvordan man bedre kan håndtere sin angst og mange gange for den til at gå helt væk.

Fysiske symptomer på angst opleves ofte som ondt i maven, hovedpine, hjertebanken. Pulsen er høj, vejrtrækningen hurtig, og det kan føre til kvalme og svimmelhed. Nogle oplever, at de ryster, sveder eller rødmer, og andre går i panik og tror, de skal dø.

Det betyder altså, at man kan have det dårligt indeni og udenpå på samme tid. Alligevel er det ikke sikkert, at andre kan se det og vide, hvordan man har det. Og måske forstår man ikke selv, hvorfor man har det så dårligt.  Det kan være svært at finde ud af hvad det er man er bange for og sommetider bliver det faktisk angst for angsten der bliver problemet og for at undgå at føle angst og ubehag kan man komme til at prøve at undgå situationer der gør en bange og på den måde kommer angsten let til at styre alt for meget i vores liv. Sommetider kan angsten komme til udtryk i f.eks. i tvangshandlinger og tvangstanker også kaldet OCD. Denne lidelse har Kognitiv adfærdsterapi også gode resultater for at behandle effektivt.